Ads 468x60px

Pages

Szalagos farsangi fánk

253.
HOZZÁVALÓK:
60 dkg liszt,
3,5 dkg élesztő,
kb. 3,5 dl tej,
4 csapott evőkanál cukor,
2,5 dl rum,
4 tojássárgája,
1 mokkáskanál só,
1 citrom vagy narancs reszelt héja,
7 dkg vaj,
a szaggatáshoz: olaj,
a tetejére: 3-5 evőkanál vaníliás porcukor,
a tálaláshoz:
30 dkg barackíz,
0,3 dl barackpálinka.

ELKÉSZÍTÉS:
A lisztet átszitáljuk, az élesztőt kb. 1 dl langyos tejbe morzsoljuk. Utána 4 evőkanál lisztet, meg egy kávéskanál cukrot hozzáadva kovászt készítünk és kb. 15 percig érleljük. Ezalatt a rumot kissé meglangyosítjuk, és a maradék cukrot kávéskanállal kevergetve feloldjuk benne. A többi lisztet egy tálba töltjük és a tojások sárgáját, a kovászt, a sót, a reszelt citromhéjat meg a cukros rumot is hozzáadjuk. Egy fakanállal keverve, először a maradék langyos tejet, majd apránként az olvasztott vajat is beledolgozzuk. 6-8 percnyi dagasztás után hólyagos, lágy tésztát kell kapnunk. Ezt konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 45 perc alatt a duplájára kelesztjük, majd finoman átgyúrjuk és enyhén megolajozott gyúródeszkára borítjuk. Egyenletesen másfél ujjnyira lapítjuk, majd 8 cm átmérőjű olajba mártott pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A leeső tésztát újra összegyúrjuk, majd ismét kiszaggatjuk. A fánkokat belisztezett deszkára sorakoztatjuk és langyos helyen 25-30 percig kelesztjük. Végül az egyik oldalukat középen kissé benyomkodjuk, ez kerül alulra, majd közepesen forró olajba rakjuk. A lábost lefödjük és a tésztát közepes lángon kb. másfél percig így sütjük. Utána a fedőt leemeljük, a fánkokat villával megforgatjuk, és kb. másfél percig fedő nélkül tovább sütjük. A kész fánkokat szalvétára szedve lecsöpögtetjük. Porcukorral meghintve, a pálinkával ízesített baracklekvárral tálaljuk

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése