Ads 468x60px

Pages

Mákoskalács

264.
HOZZÁVALÓK:
50 dkg liszt,
kb. 2 dl tej,
4 dkg élesztő,
3 tojássárgája,
1 tojás fehérje,
10 dkg margarin,
6 dkg kristálycukor,
1 vaníliáscukor,
1 citrom reszelt héja,
csipetnyi só.
a töltelékhez:
25 dkg darált mák,
10 dkg kristálycukor,
2,5 dl tej,
5 dkg zsemlemorzsa,
8 dkg mazsola,
1 kispohár rum,
1 csomag vaníliáscukor,
reszelt citromhéj,
csipetnyi fahéj.
a megkenéshez: tojássárgája.

ELKÉSZÍTÉS:
Langyos tejben kevés liszttel elkeverjük az élesztőt, tetejét beszórjuk liszttel, betakarjuk és langyos helyen 30 percig kelni hagyjuk. A többi lisztet gyúródeszkára szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk a kezünkkel, ebbe tesszük a megkelt kovászt, belemorzsoljuk margarint, hozzáadjuk a tojássárgákat, a tojásfehérjét, csipet sót, reszelt citromhéjat, vaníliáscukrot, jól kidagasztjuk, cipót formálunk belőle, majd letakarva, langyos helyen fél óráig kelesztjük. Közben elkészítjük a tölteléket. A tejet felfőzzük a cukorral, levesszük a tűzről, még forrón beletesszük a mákot, zsemlemorzsát, vaníliáscukrot, reszelt citromhéjat, a rumba áztatott mazsolát, csipet fahéjat. Jól összekeverjük, kihűtjük. Ha túl híg lenne zsemlemorzsát adunk hozzá. A megkelt tésztát kicsit átgyúrjuk, 3 felé osztjuk, és 3 téglalapot nyújtunk belőle. A mákos tölteléket is 3 felé osztjuk, 1-1 csíkban a tésztára tesszük, és rudakat sodrunk. A 3 rudat összefonjuk, mint a fonott kalácsot. Kivajazott sütőformába tesszük, megkenjük tojássárgájával és szobahőmérsékleten 30-40 percig állni hagyjuk. 170-180 fokra előmelegített sütőben 1 óra hosszat sütjük. Rácsra borítjuk, és ha teljesen kihűlt szeletekre vágva tálaljuk.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése