203.
HOZZÁVALÓK:
15 dkg liszt,
10 dkg vaj,
5 dkg porcukor,
1 tojássárgája,
4 db közepes alma,
1 zacskó vaníliás cukor,
5 + 20 dkg cukor,
2,5 dl tejszín,
4 dl almalé,
gyümölcslekvár,
só.
15 dkg liszt,
10 dkg vaj,
5 dkg porcukor,
1 tojássárgája,
4 db közepes alma,
1 zacskó vaníliás cukor,
5 + 20 dkg cukor,
2,5 dl tejszín,
4 dl almalé,
gyümölcslekvár,
só.
ELKÉSZÍTÉS:
Az átszitált lisztet gyúrja gyorsan össze a vajjal és a tojással és a cukorral. Adjon hozzá egy csipetnyi sót, majd a cipó formájú masszát fóliába tekerve másfél órára tegye a hűtőszekrénybe. Az 5 dkg cukrot keverje ki a vaníliás cukorral. Szórja kivajazott, kerek tortaformába, majd forró sütőben olvassza meg. A kimagozott, hámozott és cikkekre vágott almával rakja ki a formát, tetejére pedig borítsa a lisztezett deszkán 1,5 cm-esre nyújtott tésztát. A széleit nyomkodja a forma pereméhez. Előmelegített sütőben 20 percig süsse. A kész süteményt borítsa tálra. Verje kemény habbá a tejszint cukorral és az almalével. Tálalja a süteményt almahabbal és ribizli vagy málnalekvárral. Alma helyett készülhet körtével vagy barackkal az édesség. Ízesítheti durvára vágott dióval, mandulával, kevés fahéjjal. A tejszint jéghidegen verje fel, ha mégsem lesz kemény a hab, hűtse le újra. Tejszínes almakrém helyett készíthet almapürét a sütemény mellé. Kevés vízben párolja meg a hámozott, kimagozott almadarabokat. Keverjen hozzá cukrot, kevés fahéjat. Villával összetörve keverje ki habosra, hűtve kínálja. A karamellszósz is ízes kísérője az almás süteményeknek. 20 dkg cukrot serpenyőben melegítsen fel. Addig főzze, míg bebarnul, majd a lángról lehúzva öntsön hozzá 1,5 dl vizet. Óvatosan kevergetve, alacsony lángon forralja még 2-3 percig.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése