Ads 468x60px

Pages

Pándi meggytorta (Az ország tortája 2009)

165.
HOZZÁVALÓK:
A piskótához:
23 cm átmérőjű formához,
3 egész tojás,
17,5 dkg kristálycukor,
14 dkg friss meggy,
3 cl tej (2,8 %),
1 dl olívaolaj,
7 dkg vaj (olvasztott),
19 dkg liszt,
0,5 dkg sütőpor (1 csomag),
1/2 citrom reszelt héja és leve,
2 csipetnyi fahéj,
Az alapkrémhez:
2 dl tej,
8 dkg kristálycukor,
10 dkg tojássárgája (5 db),
7 dkg fehér csokoládé (valódi),
15 dkg mascarpone krémsajt,
A meggytöltelékhez:
36 dkg fagyasztott meggy,
1,8 dl meggylé,
3,5 dkg pudingpor (vanília ízű),
7 dkg kristálycukor,
1/2 citrom reszelt héja,
1/4 citrom leve,
2 csipetnyi fahéj,
6 ml Cherry brandy,
A betöltéshez tejszínes krém:
40 dkg alapkrém,
20 dkg tejszínhab,
4 dkg főzött zselatin (1 rész zselatinpor 6 rész vízzel felfőzve, és ebből mérve 4 dkg).

ELKÉSZÍTÉS:
Az egész tojást a cukorral felmelegítjük, majd kemény habot készítünk belőle. Egy edénybe belemérjük a meggyet, enyhén darabos péppé törjük, majd hozzátesszük az olajat, a vajat, a tejet, a citromot, és jól elkeverjük. Ezután a felvert tojáshabot is hozzáadjuk, és lazán elkeverjük. Kimérjük a szárazanyagokat, és folyamatos keverés közben óvatosan hozzáadjuk a tojásos alaphoz. A bekevert massza enyhén folyós állagú lesz.
A bekevert piskótát három tortaformába töltjük, és 210 C°-on 10-12 percig sütjük. A piskóta nagyon puha, laza szerkezetű, ezért sütésnél vigyázzunk, nehogy kiszáradjon. Sütés után a felületét meghintjük cukorral, majd rárakunk egy sütőpapírt, és azonnal megfordítjuk.
A tejet a cukorral és a mascarponéval felforraljuk, hozzáadjuk a fehér csokoládét, majd folyamatos keverés közben újraforraljuk. Ekkor hozzácsurgatjuk a tojássárgáját, amivel besűrítjük. Végül, még forrón összeturmixoljuk.
A meggyet ledaráljuk, majd a citromhéjjal és citromlével elkeverjük. A pudingport feloldjuk a meggylé egy részével, a többit pedig felforraljuk a cukorral, majd a pudinggal besűrítjük. Ekkor hozzáadjuk a meggyet, és tovább kevergetjük, míg egyet nem rottyan.
A tortát tortaformában töltjük meg. A piskótákat megkenjük meggykrémmel. A tejszínes krémet három részre osztjuk, majd a piskótával megegyező vastagságban betöltjük a tortát. Végül a tetejét simára kenjük. A tortát finomra darált pörkölt dióval vonjuk be, minden szeletre tejszínrózsát nyomunk, majd csokoládé-pasztillával, meggyel és zöld marcipánlevelekkel díszítjük.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése