199.
HOZZÁVALÓK:
4 db tojás,
10 dkg cukor,
11 dkg liszt,
7,5 dkg vaj,
1 doboz tejszín,
30 dkg eper.
4 db tojás,
10 dkg cukor,
11 dkg liszt,
7,5 dkg vaj,
1 doboz tejszín,
30 dkg eper.
ELKÉSZÍTÉS:
Melegítse elő a sütőt 4-es fokozaton. Kerek tortaformát vajazzon ki, szórja meg liszttel. Verje habosra a feltört tojásokat cukorral, míg sűrű lesz és világossárga. A többi vajat olvassza fel, majd húzza le a tűzről. Hagyja hűlni. Apránként szitálja a tojásos cukorhoz, a lisztet közben kanállal adagolja hozzá az olvasztott vajat. Fakanállal keverje csomómentesre. Öntse a masszát a kikent formába, süsse addig, míg a széle elválik az edénytől, halványbarnára pirul, és érintésre tömör. A kihűlt tésztát borítsa tálra. Kevés cukorral verje fel a tejszint. Kenje fel a habot a tortára, vagy nyomózsákból adagolja. Ültesse a tetejére a megmosott, felezett epreket. A tejszínhab alá kenhet vékony réteg eperlekvárt, vagy vaníliás pudingporból kikevert krémet. Ha habszifonból spricceli a tejszint, néhány perc múlva összeesik. Érdemesebb inkább kézzel vagy géppel habbá verni. Csak a forma alját kenje vajjal és lisztezze, az oldalát ne, mert felpúposodik a tészta sütés közben. Eper helyett díszítheti a tortát bármilyen idény gyümölccsel. Készíthet habos süteményt cseresznyével, eperrel, málnával. A megmosott, leszárított gyümölcsöket (a cseresznyét kimagozva) szórja meg 10 dkg porcukorral. Egy óra múlva főzze össze közepes lángon néhány percig. A feloldott zselatint keverje a gyümölcspéphez. Öntse tűzálló tálba, és fedje a tetejét 3 tojásfehérjéből és 5 dkg porcukorból felvert habbal. 10 percig süsse, díszítse friss gyümölcsdarabokkal.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése