Ads 468x60px

Pages

Leveles tepertős pogácsa

193.
HOZZÁVALÓK:
50 dkg liszt,
3 dkg élesztő,
1 tojás,
2-3 dl kefir,
30 dkg tepertő,
1 kávéskanál só,
bors,
a kenéshez: 1 tojás.

ELKÉSZÍTÉS:
A lisztbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a tojást, 1 kávéskanál sót, és annyi kefirt, hogy közepesen kemény tésztát tudjunk gyúrni belőle. Cipót formálunk belőle, letakarjuk és fél óra múlva téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük a sóval, borssal jól elkevert tepertővel, majd összehajtogatjuk, mégpedig először alulról felfelé, majd felülről lefelé, harmadolva egymásra hajtjuk a tésztát. Azután a bal harmadát felhajtjuk a tészta tetejére, a jobb harmadát pedig a tészta alá hajtjuk. A hajtogatás iránya tetszőleges, de mindig azonos sorrendben, ugyanúgy kell történnie, különben nem lesz leveles. Letakarjuk, majd fél óra múlva újra megismételjük a nyújtást és a hajtogatást, összesen négyszer. Végül kb. 3 cm-es lapra nyújtjuk, tetejét bekockázzuk és közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Kikent tepsibe tesszük, tetejét tojással megkenjük és forró sütőben pirosra sütjük.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése