224.
HOZZÁVALÓK:
a tésztához:
50 dkg liszt,
1 dl tejföl,
25 dkg margarin,
1 teáskanál sütőpor,
1 tojás + 1 sárgája,
5 dkg porcukor,
1 mokkáskanál só.
a töltelékhez:
20 dkg zsemlemorzsa,
3 dl édes bor,
3 alma,
1 dl tejföl,
2 tojás,
5 dkg vaj vagy margarin,
ízlés szerint cukor,
1-1 mokkáskanál őrölt fahéj, szegfűszeg, citromhéj.
a tetejére:
1 tojás.
a tésztához:
50 dkg liszt,
1 dl tejföl,
25 dkg margarin,
1 teáskanál sütőpor,
1 tojás + 1 sárgája,
5 dkg porcukor,
1 mokkáskanál só.
a töltelékhez:
20 dkg zsemlemorzsa,
3 dl édes bor,
3 alma,
1 dl tejföl,
2 tojás,
5 dkg vaj vagy margarin,
ízlés szerint cukor,
1-1 mokkáskanál őrölt fahéj, szegfűszeg, citromhéj.
a tetejére:
1 tojás.
ELKÉSZÍTÉS:
A sütőporral elkevert lisztet gyúrótáblára öntjük, közepébe mélyedést vájunk, amelybe beleöntjük a tojást, a sót, a cukrot, és a nagylyukú szűrőn átnyomott margarint. Összemorzsoljuk és lisztezett kézzel egy cipóba gyúrjuk. (A tészta kissé ragad.) Ugyancsak lisztezett deszkán egy nagyobb és egy kisebb részre vágjuk. A nagyobbikkal úgy bélelünk ki egy nagyobb tepsit, hogy a tésztának pereme is legyen. A töltelékhez vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, majd felöntjük a borral, és belekeverjük a tejfölt, a megreszelt almát, és ízlés szerint cukrot. A fűszerekkel ízesítjük, és a felvert tojást is hozzáadjuk, 15 percnyi pihentetés után ráöntjük a kinyújtott tésztára. A másik tésztadarabot is kinyújtjuk, befedjük vele a tölteléket. A tetejét kissé rányomkodjuk, majd bekenjük a felvert tojással. Villával megszurkáljuk, és az előmelegített, forró sütőben közepes lángon megsütjük.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése