Ads 468x60px

Pages

Szatmári szilvatorta (Az ország tortája 2008)

164.
HOZZÁVALÓK:
34 dkg aszalt szilva,
6 cl casino rum,
7 dkg dió (finom),
12 dkg vaj,
12 dkg porcukor,
12 dkg tojás (egész),
14 dkg liszt,
0,5 dkg sütőpor,
0,5 dkg fahéj,
0,7 dkg citromhéj,
0,3 dkg só,
1 db vanília rúd,
a szilvapálinkás sziruphoz:
3 cl szilvapálinka (eredeti),
3 cl cukorszirup (50%-os),
a főzött zselatinhoz:
2,5 dl víz,
4 dkg zselatin,
a marcipán alapkrémhez:
1,3 dl tej,
10 dkg tojássárgája,
10 dkg marcipán (1x-es),
1,1 dkg keserű marcipán,
2,2 dkg cukor,
a marcipános töltőkrémhez:
35 dkg marcipán alapkrém,
13 dkg tejszínhab,
3 dkg főzött zselatin,
a csokoládé alapkrémhez:
0,9 dl tej,
5 dkg tojássárgája,
3 dkg kakaómassza,
6 dkg cukor,
a csokoládés töltőkrémhez:
20 dkg csokoládé alapkrém,
10 dkg tejszínhab,
2 dkg főzött zselatin,
a töltéshez továbbá:
házi szilvalekvár,
pörkölt dió,
tejszínhab,
aszalt szilva,
pörkölt mandula.

ELKÉSZÍTÉS:
A PISKÓTA: Az aszalt szilvát felkockázzuk, majd egy edénybe vizet forralunk, és mikor forr a víz, belerakjuk a szilvát, és addig hagyjuk a vízben, míg felpuhul (nem szabad megfőzni). A szilvát leszűrjük, és azonnal lehűtjük hideg vízzel. Az elhabart tojásba belekaparjuk a vanília rúd belsejét. A szilvát belerakjuk egy üstbe, és ráöntjük a rumot. A vajat a porcukorral habosra keverjük (nagyon habosra), majd hozzá adjuk a tojáskeveréket, és addig keverjük (habosítjuk), míg egy nagyon könnyű krémmé nem válik. Ha mindent a megfelelő időben, illetve hőmérsékleten csinálunk, akkor nem fog összefutni. A kihabosított alapot ráöntjük a szilvára, majd könnyedén összekeverjük úgy, hogy közben hozzászórjuk az előre összekevert szárazanyagokat. Addig keverjük, míg egynemű nem lesz. Nem szabad túl sokáig keverni, mert nagyon tömörré válik. A kikevert masszából három (nyersen) 34 dkg-os adagot tudunk kimérni, majd azokat egy-egy 23 cm átmérőjű sütőlapra 1 cm magasan elteríteni. A piskótalapokat 210 Celsius-fokon 10 percig sütjük. Ha kész, a tetejét meghintjük cukorral, majd megfordítjuk.
MARCIPÁN ALAPKRÉM: A tejet (2/3 részét) a cukorral felforraljuk, és fokozatosan hozzáadjuk a lereszelt marcipánokat, majd a maradék tejjel (1/3 rész) elkevert tojást. Folyamatosan keverjük, hogy ne legyen csomós, s ne égjen le. Főzés után turmixoljuk.
CSOKOLÁDÉ ALAPKRÉM KÉSZÍTÉSE: A tejet (2/3 rész) a cukorral felforraljuk, majd fokozatosan (keverés közben) hozzáadjuk a kakaómasszát és a maradék tejjel (1/3 rész) összekevert tojást. Addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Vigyázni kell, mert könnyen leég! Főzés után turmixoljuk. Lehetőleg a betöltés előtti napon főzzük meg.
BETÖLTÉSI TECHNOLÓGIA: A (zselatin megfőzése, és a betöltőkrémek összeállítása után a) kisült piskótalapokat megkenjük a pálinkás sziruppal, majd minden lapra 5 dkg házi szilvalekvárt kenünk, és megszórjuk pörkölt finomdióval (laponként 2 dkg). Egy lemezre rakunk egy 23 cm-es átmérőjű és 6 cm magas karikát. Azért kell karikába tölteni, mert a krémek a betöltésnél még nagyon lágyak. A karikába helyezünk egy megkent piskótát, és a receptben megadott csokoládés krémet beletöltjük, de nem az összest, mert kell hagyni egy keveset a tetejére (kb. 3 dkg). Egyenletesen elkenjük, majd ráhelyezzük a következő megkent piskótát, s rákenjük a bekevert marcipános krém 3/4 részét. E krémre rakjuk a harmadik piskótalapot, majd rákenjük a maradék marcipános krémet, és a félrerakott csokoládés krémmel megmárványosítjuk a felületét. Hűtőbe tesszük, majd kb. 3 óra elteltével szeleteljük (16 szeletre), és tejszínhabbal, aszalt szilvával, valamint vágott pörkölt mandulával díszítjük. (Javaslat a töltéshez: ne keverjük be előre a krémeket csak akkor és csak azt, amit éppen töltünk.)

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése