Ads 468x60px

Pages

Mákos-túrós

181.
HOZZÁVALÓK:
Kb. 30 darab elkészítése esetén
a tésztához:
50 dkg liszt,
20 dkg cukor,
1 tojás,
20 dkg vaj vagy margarin,
1/2 csomag sütőpor
a mákos réteghez:
50 dkg finomra darált mák,
7,5 dl tej,
20 dkg cukor,
6 dkg vaj vagy margarin,
2 tojás,
2 citrom reszelt héja,
8 dkg étkezési keményítő,
2 evőkanál őrölt fahéj,
a túrós réteghez:
75 dkg tehéntúró,
3 tojás,
30 dkg cukor,
4 dkg étkezési keményítő,
4 evőkanál olaj,
2 citrom leve,
a szóráshoz: porcukor.

ELKÉSZÍTÉS:
A vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást. A lisztet összevegyítjük a sütőporral, a krémbe szitáljuk és robotgép segítségével morzsalékos tésztává dolgozzuk. A tészta 2/3-át margarinnal kikent mély tepsibe nyomkodjuk. A darált mákot 5 dl tejjel, a cukorral, a citromhéjjal és a vajjal felforrósítjuk, majd 10 percig állni hagyjuk. A szétválasztott tojássárgáját a maradék tejjel és az étkezési búzakeményítővel együtt a mákkrémbe keverjük. Felforraljuk, majd langyosra hűtjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. Beleszitáljuk a fahéjat, és a krémbe keverjük. A krémet a tésztára simítjuk. A túróréteghez a tojássárgáját villával összetört túróba keverjük. Hozzáadjuk az olajat, a cukrot, a keményítőt, a citromlevet, majd belevegyítjük a kemény habbá vert tojásfehérjét. A túrókrémet a mákrétegre simítjuk, végül rámorzsoljuk a maradék tésztát. Előmelegített sütőben 175 fokon kb. 50 percig sütjük. A süteményt kockára vágva, porcukorral meghintve kínáljuk.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése