166.
HOZZÁVALÓK:
2 dkg élesztő,
1 dl tej,
20 dkg töpörtyű,
50 dkg liszt,
2 dl tejföl,
10 dkg zsír,
2 tojássárgája,
1 dl fehérbor,
1 kávéskanál só,
1 csapott mokkáskanál őrölt bors,
a nyújtáshoz liszt,
a lekenéshez 1 tojás.
2 dkg élesztő,
1 dl tej,
20 dkg töpörtyű,
50 dkg liszt,
2 dl tejföl,
10 dkg zsír,
2 tojássárgája,
1 dl fehérbor,
1 kávéskanál só,
1 csapott mokkáskanál őrölt bors,
a nyújtáshoz liszt,
a lekenéshez 1 tojás.
ELKÉSZÍTÉS:
Az élesztőt a langyos tejben fölfuttatjuk. A töpörtyűt nagy lyukú tárcsán ledaráljuk. A lisztet átszitáljuk, a közepét bemélyítjük és az élesztővel, meg a töpörtyűvel és a többi hozzávalóval tésztává gyúrjuk. Letakarva, hűtőszekrényben 15-20 percig pihentetjük, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk, és szimplán behajtjuk, azután újabb 20 percig pihentetjük. A tésztát még 2-3 alkalommal ugyanúgy hajtogatjuk. Végül 2 ujjnyi vastagra nyújtjuk, a tetejét bevagdossuk, közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és tepsibe rakosgatjuk. Tojással megkenjük, és előmelegített sütőben közepes lánggal kb. 25 percig sütjük.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése