Ads 468x60px

Pages

Vaníliás farsangi fánk

281.
HOZZÁVALÓK:
55 dkg liszt,
8 tojássárgája,
kb. 3,5 dl tej,
3,5 dkg élesztő,
3 g só,
2 evőkanál kristálycukor,
12 dkg vaj,
3 cl rum,
1/2 csomag vaníliás cukor.
Vaníliaszósz:
5 dl tej,
1 zacskó vaníliás pudingpor,
10 dkg kristálycukor,
1 csomag vaníliás cukor,
2,5 dl tejszín,
3 cl rum,
olaj a sütéshez,
porcukor meghinteni.

ELKÉSZÍTÉS:
A tésztához felmelegítünk 1,5 dl tejet és feloldjuk benne az élesztőt a cukorral együtt, egy kevés liszttel puha kovászt keverünk belőle, a felületét beszórjuk liszttel, és meleg helyen 30 percig kelesztjük, mikor a kovász felületén széles repedések mutatkoznak a többi hozzávalóval összedolgozzuk, hogy sima, ne túl kemény tésztát kapjunk, egy tálban letakarva, meleg helyen fél órán át kelesztjük. A szószhoz a tejből egy keveset simára keverünk a pudingporral, a maradék tejet, a kristály és a vaníliás cukorral felforraljuk, ráöntjük a tejjel összekevert pudingport és állandó keverés mellett besűrítjük. Levesszük a tűzről, és még forrón belekeverjük a tejszint és a rumot, ezután a szószt melegen tartjuk. A tésztát belisztezett deszkán kb. 2 cm vastagra nyújtjuk, és kör alakú kiszúróval kb. 8 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle, egy konyharuhával letakarva 20 percig tovább kelesztjük. Egy nagy edényben megfelelő mennyiségű olajat forrósítunk fel, a fánkokat a felső oldalukkal lefelé beletesszük és az olajban úsztatva kb. 3 percig sütjük, megfordítjuk és újabb 3 percig sütjük, míg aranybarna nem lesz, ezután lyukas kanállal vagy villával kiszedjük az olajból, és papírtörölközőn lecsöpögtetjük. A fánkokat bőven megszórjuk porcukorral, és forrón a vanília szósszal tálaljuk.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése