1639.
HOZZÁVALÓK:
a tésztához:
75 dkg rétesliszt,
2 dkg élesztő,
3 dl tej,
12 dkg margarin,
10 dkg cukor,
4 tojás sárgája,
1 csomag vaníliáscukor,
citromhéj,
csipetnyi só.
a diós töltelékhez:
18 dkg darált dió,
2 dl tej,
3 dkg zsemlemorzsa,
8 dkg porcukor,
1 csomag vaníliáscukor,
citromhéj,
mazsola.
a mákos töltelékhez:
20 dkg darált mák,
2 dl tej,
12 dkg porcukor,
1 dkg margarin,
1 csomag vaníliáscukor,
citromhéj,
mazsola.
a túrós töltelékhez:
30 dkg túró,
8 dkg porcukor,
8 dkg margarin,
2 dkg mazsola,
2 tojássárgája,
2 tojás felvert habja,
1 csomag vaníliáscukor,
reszelt citromhéj.
a lekváros töltelékhez:
20 dkg szilvalekvár,
reszelt citromhéj.
ELKÉSZÍTÉS:
Készítsük el előre a
töltelékeket. A mákosat és diósat jó meleg tejjel keverjük össze. A túrós és lekváros
tölteléket keverjük össze hidegen. Az élesztőt kevés tejben futtassuk föl, majd
az összes hozzávalóval egy készítsünk félkemény kelt tésztát. Mikor megkelt, osszuk
öt egyforma cipócskára, és egyenként kisodorva tegyük a kikent tepsire és
közben a következő sorrendben töltsük: az első réteg tésztára kerül a lekváros
töltelék, rá az újabb sodrott cipócska. Másodiknak következik a diós töltelék,
rá az újabb sodrott cipócska, harmadiknak a mákos töltelék, rá az újabb sodrott
cipócska, végül a túrós töltelék, amire kerülhet rács, de az ötödik cipócskából
lapot is készíthetünk. Olvasztott margarinnal kenjük meg a tetejét, villával
sűrűn szurkáljuk meg, majd süssük meg.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése