2213.
HOZZÁVALÓK:
1 l liszt,
2 l + ami szükséges must,
25 dkg cukor,
kevés őrölt szegfűszeg és fahéj,
12 dkg keményítő,
dió, mandula.
ELKÉSZÍTÉS:
Egy liter finom lisztet habarjunk
fel jó édes főtt musttal, hogy csorgós hig legyen. Két liter mustot cserép
lábasba tegyünk forrni, 25 deka czukrot, kevés szegfüszeget törve és fahéjat is
tegyünk a must közé. A felhigitott lisztet csendesen főzzük a must közé s ha
jól fő tegyünk még bele 12 deka finomra tört és szitált keményitőt. Ha jó
sürüre megfőztük e pépet, folytonosan keverve, egy szál házi czérnára fűzzünk
fel sürün czikkekbe hagyott diót, vagy mandulát. Ezt a mandulás czérnát mártsuk
a meleg mustos pépbe, azután akasszuk ki a napra. Kevés idő mulva kihül és
azonnal megkocsonyásodik; ekkor ujra mártsuk a pépbe és ismét hütsük ki, ezt
mind addig ismételve, a mig szalámi vastagságu lesz és hosszu rudakba tömörül.
Mig a lábas kiürül igy ellehet késziteni. A kész must kolbászokat aztán szegre
akasztva meleg kályha mellett addig hagyjuk meleg helyen, mig egészen
megkeményszik. Végül tegyük el kamrába; használatkor (uzsonnára) vagdaljuk
szeletekbe.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése