1976.
HOZZÁVALÓK:
a tésztához:
4 tojás,
3 evőkanál méz,
3 kávéskanál szódabikarbóna,
1 kávéskanál szalalkáli,
1 kiskanál fahéj,
csipetnyi őrölt szegfűszeg,
20 dkg porcukor,
2 dl tej,
3 evőkanál zsír,
80 dkg liszt,
baracklekvár,
a krémhez:
5 dl tej,
30 dkg cukor,
1 csomag vaníliáscukor,
3 tojássárgája,
3 evőkanál liszt,
10 dkg étcsokoládé,
25 dkg vaj,
a díszítéshez:
10 dkg tortabevonó csokoládé.
ELKÉSZÍTÉS:
Morzsoljuk el a zsírt a lisztben,
tegyük bele a tojásokat, a mézet, a szódabikarbónát, a szalalkálit, a porcukrot
és a fűszereket. Gyúrjuk össze alaposan, és gyúrás közben folyamatosan adagoljuk
hozzá a tejet. Dolgozzuk össze jól, majd osszuk 4 részre, és formáljunk belőle cipókat.
Nyújtsuk ki 1/2 cm vastagságúra, és sütőlemezen egyenként süssük meg a
tésztalapokat. Tegyünk fel a krémhez 4 dl tejet a cukorral és a vaníliás
cukorral főni. A maradék tejet keverjük simára a tojássárgákkal és a liszttel. Amikor a tej felforrt, öntsük hozzá, és
állandóan kevergetve sűrítsük be. Keverjük bele az olvasztott csokoládét. A
tűzről levéve addig kevergessük, míg kihűl, végül adjuk hozzá a habosra kevert
vajat. Az első tésztalapra kenjük rá a krém felét, tegyük rá a második lapot,
melyet kenjük meg baracklekvárral. Fedjük be a harmadik lappal, arra pedig kenjük
rá a maradék krémet. Végül fedjük be a negyedik lappal, és vonjuk be csokival.
Téglalap alakúra szeleteljük a tésztát.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése