1931.
HOZZÁVALÓK:
2,5 dl tej,
10 dkg cukor,
1 mokkáskanál só,
2 dkg élesztő,
50 dkg liszt,
10-10 dkg apróra vágott, hámozott
mandula, - cukrozott citromhéj, - cukrozott
gyümölcs,
1 citrom lereszelt héja,
10 dkg mazsola,
2 tojás,
15 dkg vaj,
csipetnyi őrölt szerecsendió,
5 dkg olvasztott vaj,
1/2 kiskanál őrölt fahéj.
ELKÉSZÍTÉS:
Forraljuk fel a tejet, és tegyük bele
a cukrot, és a sót. Míg a tej hűl, az élesztőt 1/2 dl meleg vízben lazítsuk fel.
Öntsük a langyos tejbe és a liszt negyedével keverjük simára. Takarjuk le, és
kelesszük a kétszeresére. Keverjük bele a citromhéjakat, a mandulát, a mazsolát,
a fahéjat, a tojásokat, a vajat, és a megmaradt liszt háromnegyedét. Addig
verjük, lassan keverve bele a megmaradt lisztet, míg teljesen rugalmas lesz és
elválik a táltól. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki 2 cm vastagságúra, 50 x 30 cm
nagyságú téglalap formára, a közepébe nyomjunk mélyedést, amibe öntsük bele az
olvasztott vajat. Hajtogassuk össze, a tetejét is vajazzuk meg. Letakarva kelesszük
a kétszeresére. Formázzuk kifli alakúra, kenjük meg olvasztott vajjal, és
tegyük kivajazott tepsibe. Közepes lángon kb. 1 órán át süssük. Miután megsült,
szórjuk meg porcukorral.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése