2550.
cukrászati alapismeretek tankönyv
HOZZÁVALÓK:
8 kg vörösbélű narancs,
2 kg citrom,
8 kg cukor,
1/4 kg citromhéjon ledörzsölt
kockacukor,
1/4 kg narancshéjon ledörzsölt
kockacukor.
ELKÉSZÍTÉS:
A gyümölcsöt langyos vízben
megmossuk, megtörölgetjük, és héját 1/2 kg kockacukorral ledörzsöljük. Ezután
meghámozzuk (a fehér héjrészeket is eltávolítjuk), magját kiszedjük, gerezdekre
bontjuk. A citrom- és a narancsszeleteket rozsdamentes-vagy zománcedényben
kevergetéssel jól besűrítjük. Ezután beletesszük a cukrot, és kb. még 10 percig
forraljuk. Egy tálkára mintát veszünk. A dzsemfőzést akkor fejezzük be, ha a
kivett minta kihűlt állapotban csomós és kocsonyásodik. Ennek megállapítása
után végül még hozzáadjuk a narancs- és citromhéjjal dörzsölt kockacukrot,
amellyel még kb. 3 percig főzzük. Az ily módon elkészült dzsemet lassú
kevergetés közben 45-50 fokra hűtjük le, és üvegekbe kanalazzuk. A dzsemmel
vagy lekvárral töltött edényeket csak akkor szabad befedni, illetve lekötözni,
amikor azok már bebőrösödtek, és teljesen kihűltek, mert különben a lekvár
felületén lecsapódó pára a penészedést segítené elő.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése