Ads 468x60px

Pages

Rákóczi túrós

I. 

A Rákóczi túrós egy finom és hagyományos magyar sütemény, amelyet a neves cukrász, Rákóczi János talált fel az 1958-as brüsszeli világkiállításra. A sütemény egy vékony omlós tésztából, egy édes túrókrémből és egy cukros tojáshabból áll. A tetejét rácsos mintával díszítik.



A Rákóczi túrós az egyik kedvenc süteményem, amit gyerekkoromban nagymamám sütött nekem. Szeretem a puha túrókrém és a ropogós tojáshab kontrasztját, és a baracklekvár savanykás ízét, ami kiegészíti az édességet. A recept nagyon egyszerű, és nem igényel sok időt vagy hozzávalót. Így készítem én:

Hozzávalók

- 30 dkg liszt

- 15 dkg vaj

- 10 dkg porcukor

- 2 db tojássárgája

- 1 kávéskanál szódabikarbóna

- 1 csipet só

- 1 dl tejföl

- 50 dkg túró

- 10 dkg kristálycukor

- 3 evőkanál búzadara

- 2 db tojássárgája

- 1 dl tejföl

- 1 db citrom héja

- baracklekvár

- 4 db tojásfehérje

- 15 dkg porcukor


Elkészítés

1. A lisztet elkeverem a szódabikarbónával és a sóval, majd elmorzsolom benne a vajat. Hozzáadom a porcukrot, a tojássárgákat és a tejfölt, és összegyúrom. Fóliába csomagolom, és fél órára hűtőbe teszem.

2. A sütőt előmelegítem 180 fokra. A túrót villával összetöröm, majd elkeverem a kristálycukorral, a búzadarával, a tojássárgákkal, a tejföllel és a citromhéjjal.

3. A tésztát lisztezett felületen kinyújtom, és kibélelek vele egy sütőpapírral kikent tepsit. Villával megszurkálom, és 10 percig sütöm.

4. A tésztát kivéve megkenem vékonyan baracklekvárral, majd ráhalmozom a túrókrémet. Egyenletesen elsimítom, és visszateszem a sütőbe még 20 percre.

5. A tojásfehérjéket habverővel kemény habbá verem a porcukorral. A sütemény tetejére nyomok belőle rácsos mintát egy habzsák segítségével. A sütő hőmérsékletét leveszem 150 fokra, és még 15 percig sütöm.

6. Hagyom kihűlni, majd szeletelem és tálalom.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése