I.
A Rákóczi túrós egy finom és hagyományos magyar sütemény, amelyet a neves cukrász, Rákóczi János talált fel az 1958-as brüsszeli világkiállításra. A sütemény egy vékony omlós tésztából, egy édes túrókrémből és egy cukros tojáshabból áll. A tetejét rácsos mintával díszítik.
Hozzávalók
- 30 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 2 db tojássárgája
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 1 dl tejföl
- 50 dkg túró
- 10 dkg kristálycukor
- 3 evőkanál búzadara
- 2 db tojássárgája
- 1 dl tejföl
- 1 db citrom héja
- baracklekvár
- 4 db tojásfehérje
- 15 dkg porcukor
Elkészítés
1. A lisztet elkeverem a szódabikarbónával és a sóval, majd elmorzsolom benne a vajat. Hozzáadom a porcukrot, a tojássárgákat és a tejfölt, és összegyúrom. Fóliába csomagolom, és fél órára hűtőbe teszem.
2. A sütőt előmelegítem 180 fokra. A túrót villával összetöröm, majd elkeverem a kristálycukorral, a búzadarával, a tojássárgákkal, a tejföllel és a citromhéjjal.
3. A tésztát lisztezett felületen kinyújtom, és kibélelek vele egy sütőpapírral kikent tepsit. Villával megszurkálom, és 10 percig sütöm.
4. A tésztát kivéve megkenem vékonyan baracklekvárral, majd ráhalmozom a túrókrémet. Egyenletesen elsimítom, és visszateszem a sütőbe még 20 percre.
5. A tojásfehérjéket habverővel kemény habbá verem a porcukorral. A sütemény tetejére nyomok belőle rácsos mintát egy habzsák segítségével. A sütő hőmérsékletét leveszem 150 fokra, és még 15 percig sütöm.
6. Hagyom kihűlni, majd szeletelem és tálalom.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése