Ads 468x60px

Pages

Mandulás lóhere

 2740.

HOZZÁVALÓK:
a tésztához:
10 dkg méz,
10 dkg nádcukor,
5 dkg vaj vagy margarin,
1 tojás,
1/2 teáskanál sütőpor,
25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt,
2 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék,
1-1 jókora csipetnyi őrölt szegfűszeg, kardamom, szerecsendió-virág, szegfűbors,
1/2 citrom lereszelt héja,
a díszítéshez:
2 evőkanál tej,
kb. 15 szem mandula.
 
ELKÉSZÍTÉS:
Kavarás közben hevítsük fel a mézet a nádcukorral és a zsiradékkal együtt. A kapott masszát öntsük egy tálba és hagyjuk kihűlni.
A tojást villával jól keverjük el, és két evőkanálnyit tegyünk belőle a mézes masszához. A maradékát tegyük félre. A sütőport keverjük el a liszttel, majd adjuk hozzá a fűszerkeveréket és a citromhéjat is. Az összes hozzávalót gyúrjuk össze nyújtható tésztává. Amennyiben a tészta túl puha, adjunk hozzá teáskanalanként adagolva teljes őrlésű búzalisztet. Ha viszont túl kemény, kis adagokban dolgozzunk bele vizet. A tálat takarjuk be fóliával vagy nedves konyharuhával. A tésztát egy éjszakára, vagy még inkább 2-3 napra tegyük hűtőszekrénybe, és hagyjuk pihenni.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Készítsük elő a sütőlemezt is (zsírozzuk ki, vagy béleljük ki sütőfóliával). A lisztezett gyúródeszkán a tésztát nyújtsuk ki 3-4 mm vastagra.
Szaggassunk ki kis lóhere formájú aprósüteményeket, és helyezzük a sütőlemezre. Az elkevert tojás félretett maradékát vegyítsük el a liszttel, és kenjük be vele a süteményeket. Hegyes késsel vágjuk ketté hosszában a mandulákat, és egyet-egyet tegyünk a lóherék közepére.
A kis süteményeket sütőben kb. 12 percig süssük aranybarnára.


0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése