1390.
Jakab Marianna receptje
HOZZÁVALÓK:
56 dkg liszt,
4 tojás,
21 dkg vaj,
4 dl tej,
3 dkg élesztő,
1/2 kávéskanál só,
4 evőkanál cukor,
befőtt.
ELKÉSZÍTÉS:
Tegyük a lisztet cseréptálba,
képezzünk a közepén gödröt, melybe üssük bele az egész tojásokat, ügyelve rá, h ogy
szét ne folyjon. Adjuk h ozzá az olvasztott
vajat, és a langyos tejet, majd összekeverés után verjük lágy tésztává. Tegyük
bele az élesztőt, a sót, és a cukrot, majd verjük tovább. Miután kidolgoztuk,
formáljuk cipó alakúra, és liszttel megszórva takarjuk be, és állítsuk meleg h elyre.
Ha a tészta nagyjából duplájára nőtt, a felét nyújtsuk ki kisujjnyi
vastagságúra, és vágjunk belőle 4 ujjnyi széles szeleteket. A szeleteket
metéljük h ossza h áromszögekbe,
és kenjük meg tojással. Tegyünk a h áromszögek
közepébe 1-1 szem befőttet, a középső szögleteket h ajtsuk
fel, göngyöljük fel könnyedén, és félkör alakba h ajlítva,
tegyük őket sorban egy tepsibe. Kendővel letakarva tegyük meleg h elyre,
és várjuk meg, amíg a patkócskák újra kelni kezdenek. Miután megkeltek,
tojáscukorral és mandula darabokkal vegyítve kenjük meg a patkócskákat, és
közepen meleg sütőben süssük őket pirosra.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése