2380.
HOZZÁVALÓK:
2 lat fahéj,
1/2 lat szegfűvirág,
1/2 lat szerecsendióvirág,
2 lat levendulavirág,
4 lat keserű mandula,
1/4 font citromhéj,
2,5 pint borszesz,
3 font cukor,
1 icce muskotályos bor.
ELKÉSZÍTÉS:
"Két lat (1 lat = 17,5 g) fahéj
töretik össze, fél lat szekfűvirág s ugyanennyi szerecsendióvirág, s két lat
levendulavirág, ezután 4 lat keserűmandola töretik meg, de nem zúzatik szét, s
egy fertály font (1 font = 0,56 kg) citromhaj is apróra vágatik, mindezt
összevegyíti az ember, s öblös üvegbe teszi, mire két és fél pint (1 pint =
1,415 l) borszeszt tölt, s az üveget jól bekötözvén két hétig a nap melegén teszi
ki, s ha ez nem történhetik, oly helyre teszi, hol egyforma melegség éri.
Eltelvén az idő, a tiszta
folyadék leöntetik, a megmaradt jól kinyomatik, s egyszersmind három font cukor
két pint vízzel felolvasztatik, jól lehaboztatik, s amavval összetöltetik,
ráadásul még egy itce ( 1 icce = 0,84 l) muskotály bor töltetvén, néhány szemer (1/240 lat)
ambrával. Így jól bekötözve még néhány hétig hagyatik, azután leszűretik, s
aranysárga szín adatik neki, következő módon: vesz az ember kevés valódi
aranylemezt, kis darabokra vágja, s egy üveg mozsárban borszesszel jól
eldörzsöli. E folyadék a likőrbe öntetik, midőn ez már egészen tiszta, s ezután
palackokba töltetik."
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése