Ads 468x60px

Pages

Csigakoszorú

 2780.

HOZZÁVALÓK:
a tésztához:
40 dkg rétesliszt,
2 dkg élesztő,
2 tojássárgája,
2 evőkanál olaj,
1 evőkanál cukor,
szükség szerint tej,
só,
a töltelékhez:
20 dkg darált dió,
1-2 dl tej,
5 dkg vaj,
5 dkg mazsola,
1/2 citrom lereszelt héja,
2-3 evőkanál barackíz,
1 evőkanál cukor,
a tetejére:
1 tojás,
1 dl tej,
1 evőkanál cukor.
 
ELKÉSZÍTÉS:
Futtassuk meg az élesztőt egy deci, a cukorral ízesített langyos tejben, majd dolgozzuk össze a többi tésztához valóval. Adjunk hozzá annyi langyos tejet, hogy nem túl puha kelt tésztát kapjunk, majd letakarva, langyos helyen kelesszük duplájára. Amíg a tészta kel, a töltelékhez a cukorral ízesített forraljuk fel tejet, forgassuk bele a darált diót, majd a tűzről levéve dolgozzuk össze a jól megmosott mazsolával, a reszelt citromhéjjal, a barackízzel, és a vajjal. Kenjük a kisujjnyi vastag, hosszúkás téglalappá nyújtott tésztára, göngyöljük össze, majd koszorú alakban úgy hajlítsuk meg, hogy a két végét összenyomhassuk. Ezt a koszorút fektessük egy kikent tepsire, kenjük meg tojással, pihentessük 15-20 percig, majd mintha szeletelnénk, vágjuk be félig, hogy szépen szétnyíljon, de azért egészben maradjon. A forró sütőben süssük meg, a sütés vége felé forró cukros tejjel is meglocsolhatjuk. Miután kihűlt, egészben rakjuk tálra, sőt a tetejét még citrommázzal is megöntözhetjük, ami szépen rádermed.


0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése