Ads 468x60px

Pages

Marcipános csemegeszelet

 2776.

Szamos László cukrászmester receptje

HOZZÁVALÓK:
14 dkg vaj,
7 dkg porcukor,
2 dkg vaníliáscukor,
4 tojássárgája,
5 tojásfehérje,
7 dkg kristálycukor,
11 dkg liszt,
3 dkg kakaó,
a párizsi krémhez:
2 dl tejszín,
20 dkg étcsokoládé,
10 dkg vaj.
 
ELKÉSZÍTÉS:
A sütemény három részből áll: vajas lapból, marcipánból és párizsi krémből. A vajat, a porcukrot és a vaníliás cukrot habosra keverjük, majd adagolva folyamatosan hozzáadjuk a 4 tojássárgáját. Közben a fehérjét és a kristálycukrot kemény habbá verjük. A lisztet és a belekevert kakaót hozzáöntjük az előbb elkészített masszához. Amikor kész a massza, tepsiben sütőpapírra tesszük, és a masszát egyenletesen kikenjük. 210 fokon 15 percig sütjük. Kihűlés után kettévágjuk, és az így kapott két lap közé tesszük majd a párizsi krémet és a marcipánt.
A párizsi krém elkészítéséhez a tejszínt felfőzzük, majd hozzáadjuk a csokoládét, és simára keverjük. Lehűtjük, majd a vajjal habosra keverjük. Az így kapott párizsi krémet felezzük, mert két rétegben visszük fel a süteményre. Egy 4-5 dekányit azonban külön tegyünk félre e krémből, mert a sütemény tetejére kell majd.
Az első vajas lapra kenjük a krém felét, rátesszük az előre kinyújtott marcipánlapot (kb. fél kilogrammra van szükségünk, amit ugyanolyan nagyságúra nyújtunk, mint a vajas lapunk), majd megint a párizsi krémet, és végül a másik vajas lapot. Az így elkészített süteménynek vékonyan lekenjük a tetejét a félretett párizsi krémmel, picit visszahűtjük, és a tetejét vízgőzön felolvasztott csokoládéval díszítjük. Mikor megköt a csoki, szeletelhetjük és fogyaszthatjuk. Még finomabb, has magozott alkoholos meggyel megszórjuk mindkét párizsi réteg tetejét.


0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése