Ads 468x60px

Pages

Mézes krémes

 2829.

HOZZÁVALÓK:
a tésztához:
7 dkg vaj,
15 dkg cukor,
2 evőkanál méz,
9 evőkanál tej,
2 tojás,
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor,
1 kiskanál szódabikarbóna,
50 dkg liszt,
a krémhez:
1 liter tej,
20 dkg búzadara,
15 dkg cukor,
25 dkg vaj,
1 vanília kikapart magja,
sárgabarack vagy más lekvár,
csokimáz (opcionális).
 
 
ELKÉSZÍTÉS:
A tésztához a vajat felolvasztjuk, langyosra hűtjük és egy keverőtálban hozzákeverjük a mézet, a cukrot, a tejet majd a tojásokat és a kakaót. Simára keverjük, majd a langyos keverékbe dolgozzuk a szódabikarbónával elkevert lisztet. Sima tésztát gyúrunk belőle. Négy egyforma részre osztjuk, mindegyikből egyforma, kb. 30 x 40 cm-es téglalapot nyújtunk, egy-egy sütőpapírra tesszük őket – gyorsan kell dolgozni, mert a mézes tészta, ha kihűlt, nehéz nyújtani, törik. 180 fokra előmelegített sütőben egyenként megsütjük a lapokat – gyorsan megsülnek, vigyázni kell, hogy meg ne égjenek. Amikor kicsit kifakulnak és a felületük hólyagosodik, ki is lehet venni a sütőből. A krémhez a tejből és a búzadarából tejbegrízt készítünk, amit kihűtünk. A vajat a cukorral és a vaníliarúd kikapart magjaival habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt tejbegrízt és jól összedolgozzuk. Összeállítjuk a süteményt: az alsó krém, a középsőre lekvár, a harmadikra krém, a negyedikre csokimáz kerül. Amíg a csokimázat elkészítjük, a sütemény legfelső lapjára rátesszük a tepsit, hogy a mézes lapok összenyomódjanak, ne legyen köztük levegő. A mézes lap a tölteléktől puhul majd meg.


0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése