2833.
HOZZÁVALÓK:
35 dkg liszt,
2 dkg élesztő,
1/2 dl tej,
4 tojás,
5 dkg cukor,
2 csomag vaníliáscukor,
15 dkg vaj (vagy margarin),
10 dkg mandula,
5 dkg mazsola,
5 dkg csokoládé,
csipetnyi só.
ELKÉSZÍTÉS:
A mandulát tegyük egy pillanatra forrásban lévő vízbe, és egy percig főzzük, majd a héját húzzuk le, és vágjuk forgácsokra. A tejet langyosítsuk meg, morzsoljuk bele az élesztőt, és öntsük bögrébe. Letakarva futtassuk meg, vagyis addig kelesszük, amíg a bögre tetejére feljön. Az egész tojásokat a cukorral keverjük habosra, adjuk hozzá a puha vajat és a vaníliáscukrot. Ezután öntsük hozzá a felfutott élesztőt, a lisztet és csipetnyi sót. Forgassuk bele a mandulaforgácsot, a megmosott, lecsurgatott és megtisztított mazsolát, valamint a durvára reszelt csokoládét. A kuglóf-formát vastagon kenjük ki a margarinnal, és a tésztát simítsuk bele. Ügyeljünk arra, hogy a tésztamassza csak a forma feléig érjen, mert "kidagadhat" belőle! Térfogatához képest kelesszük duplájára, majd toljuk előmelegített forró sütőbe, és süssük szép aranysárgára. Még forrón borítsuk tálra, hagyjuk kihűlni, és csak azután vágjuk fel.
35 dkg liszt,
2 dkg élesztő,
1/2 dl tej,
4 tojás,
5 dkg cukor,
2 csomag vaníliáscukor,
15 dkg vaj (vagy margarin),
10 dkg mandula,
5 dkg mazsola,
5 dkg csokoládé,
csipetnyi só.
A mandulát tegyük egy pillanatra forrásban lévő vízbe, és egy percig főzzük, majd a héját húzzuk le, és vágjuk forgácsokra. A tejet langyosítsuk meg, morzsoljuk bele az élesztőt, és öntsük bögrébe. Letakarva futtassuk meg, vagyis addig kelesszük, amíg a bögre tetejére feljön. Az egész tojásokat a cukorral keverjük habosra, adjuk hozzá a puha vajat és a vaníliáscukrot. Ezután öntsük hozzá a felfutott élesztőt, a lisztet és csipetnyi sót. Forgassuk bele a mandulaforgácsot, a megmosott, lecsurgatott és megtisztított mazsolát, valamint a durvára reszelt csokoládét. A kuglóf-formát vastagon kenjük ki a margarinnal, és a tésztát simítsuk bele. Ügyeljünk arra, hogy a tésztamassza csak a forma feléig érjen, mert "kidagadhat" belőle! Térfogatához képest kelesszük duplájára, majd toljuk előmelegített forró sütőbe, és süssük szép aranysárgára. Még forrón borítsuk tálra, hagyjuk kihűlni, és csak azután vágjuk fel.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése