Ads 468x60px

Pages

Birsalmatorta - 1840

 2945.

Czifray István szakácsmester Magyar Nemzeti Szakácskönyve

HOZZÁVALÓK:
1 font (45,4 dkg) cukor,
1 meszely (0,42 l) víz,
1 font (45,4 dkg) birsalma,
12 lat (21 dkg) mandula,
7 dkg citronát,
2 citrom,
ostya.
 
ELKÉSZÍTÉS:
"Tégy 1 font czukrot réz medencébe, önts reá egy meszszely vizet, 's főzd addig, míg nyulékony nem kezd lenni a' czúkor, hámozz meg szép érett birsalmákat, vagdald el vékony szeletekre, tégy belőle egy fontot a' főtt czukorba, 's főzd gyakori keverés közben mind addig, míg meg nem aluszik. Végy azután tizenkét lat szeg formán metét mandolát, négy lat éppen úgy metélt czitronádot; két czitromnak a' levével 's öszve aprított héjjával együtt; tedd a' többihez, 's hagyd együtt egy kevéssé felfőni.
Ha már megaludt, rakj be egy torta táblát ostyával, tedd reá a' feljebbieket, 's kend el szép simára; megmerevedvén, adj reá czitromjeget, 's száritsd meg a' kemenczében."


0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése