2523.
HOZZÁVALÓK:
1 kerek, 9 tojásból készült
piskóta,
2 dl tej,
2 evőkanál búzadara,
20 dkg vaj vagy margarin,
20 dkg porcukor,
1 csomag vaníliáscukor,
4 evőkanál pikáns gyümölcsíz,
a marcipánbevonathoz:
27 dkg porcukor,
18 dkg hámozott, őrölt mandula,
néhány csepp meggy- vagy
málnaszörp.
ELKÉSZÍTÉS:
A piskótát nagy, kerek
tortaformában süssük meg, és borítsuk lisztezett deszkára. Miután kihűlt, úgy
vágjuk el, hogy két félkörívet kapjunk, majd vízszintesen vágjuk két lapra, így
összesen négy tortalapunk lesz. A krémhez a búzadarát a tejben kevergetve addig
főzzük, amíg teljesen sűrű nem lesz. Keverjük ki alaposan a porcukrot a vajjal,
adjuk hozzá a búzadarát, a vaníliáscukrot, és az egészet keverjük nagyon
habosra. Ezzel töltsük az egymásra fektetett, pikáns gyümölcsízzel megkent
félkörív alakú tortalapokat, a felső lapot egy kissé nyomtassuk le. A
marcipántetőhöz 18 dkg cukrot pár csepp vízzel főzzünk nagyon sűrű sziruppá,
majd tegyük bele a mandulát, és nagyon kis lángon kevergetve, addig hagyjuk a
tűzön, amíg jó száraz nem lesz. Hűtsük ki, mozsárban törjük össze, és a
cukorral meg kevés meggy- vagy málnaszörppel gyúrjuk formázhatóvá. Egy keveset tegyünk
belőle félre, a többit kenjük a legfelső tésztalapra. Vizes késsel úgy
vonalazzuk meg, hogy legyezőt mintázzon (ezek mentén vágjuk majd fel a tortát),
és a félretett marcipánból mintázzunk fogantyút, amit illesszünk a helyére.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése